Biologisk mångfald i trädgården

Bakgrund

Under 2011 höll Halmstadkretsen en kurs om biologisk mångfald i trädgården. Kursen omfattade sju studietillfällen och hölls på en odlingslott på Mickedala odlingsförening. Vårt mål var att förvandla en övergiven och igenvuxen lott till en prunkande oas. Istället för kirskål, jordgubbsrevor, åkerfräken och kvickrot fick vi en mångsidig lott där både ängsblommor, hotade åkerogräs, bärbuskar och grönsaker fick plats. Samtidigt lärde vi oss om kompostering, ekologisk odling, trädgårdsdesign och hur man bygger egna biholkar och humlebon.

Vi fick också många tips på vad man själv kan göra för att trädgården ska bli en trivsam plats för djur och växter, och det vill vi dela med oss av på denna sida.

Lotten finns fortfarande kvar i några av kursdeltagarnas ägo. På vår blogg, www.halmstadsnaturskyddsforening.wordpress.com, kommer vi att skriva mer om vad som händer och har hänt på vår täppa.

Hett med trädgård

Trädgårdskursen som naturskyddsföreningen höll låg helt rätt i tiden. Att ha en egen trädgård är en dröm för många. På TV kan man få inspiration från program som ”Trädgårdsfredag”, ”Österlenska trädgårdar”, ”Trädgårdstoppen”, ”Världens trädgårdar”, ”100 % bonde” och ”Trädgårdsapoteket”. På radio sänds ”Odla med P1” och i butiken finns flera tidningar att välja på för den som vill få tips och råd om odling eller trädgårdsskötsel. På Halmstad högskola erbjuds en kurs som heter ”Ekosystem i trädgården”.

För den som vill ha en trädgård som är mer än en gräsmatta, några frukträd, ett potatisland och ett par rabatter finns med andra ord hur mycket som helst att gräva ner sig i. En trädgårdstrend som kommit starkt de senaste åren är att odla sina egna grönsaker. Det speglas kanske inte minst av att många restauranger satsar på lokalproducerade varor, de restauranger som ligger mest rätt i tiden har till och med egna odlingar på bakgården.

Lär dig mer

Fågelkvitter, bisurr och vackra fjärilar hör hemma i trädgården. Några enkla knep för att få mer av den varan är att plantera en fjärilsbuske, så ut ängsblommor och sätta upp några fågelholkar. Men det finns mycket mer att göra om man vill gynna den biologiska mångfalden i trädgården. Följ länkarna nedan eller klicka dig fram i menyn till vänster om du vill veta mer. Sidorna är ännu inte kompletta utan kommer att läggas upp och utökas under våren.