Så här har Halmstads Naturskyddsförening yttrat sig om den nya planerade bron över Nissan vid Slottsmöllan:
Granskning för detaljplan för Ny bro, centrum och bostäder vid Slottsmöllan, del av Halmstad 9:14 och 10:26 m.fl.
Halmstads Naturskyddsförenings (HNF) styrelse har granskat underlagen för förslaget till detaljplan och lämnar följande synpunkter:
Övergripande:
Precis som i vårt samrådsyttrande från 2022 så fortsätter vi att ifrågasätta främst brosatsningen och konstaterar att den nu föreslagna detaljplanen i väldigt liten del har bemötts eller ändrats med hänsyn till de invändningar som vi och andra har framfört i våra samrådsyttranden. På ett enda område har man följt invändningarna och dragit bort satsningen på en stugby i en mycket känslig biotop. Vi hoppas att vårt och andras granskningsyttrande gör att man tar mycket större hänsyn till fler av de invändningar som förs fram emot delar och helheten av den föreslagna detaljplanen. Nedan preciserar vi två viktiga invändningar emot den nu föreslagna detaljplanen.
Är broförslaget förenligt med kommunens egna styrdokument och i linje med nationella riktlinjer och uppmaningar om minskade utsläpp och robusta ekosystem?
I trafikplanen för Halmstad kommun står det bland annat: ”Planeringsinriktningarna genomsyras av att kommunen ska arbeta för att säkra ett trafiksäkert, hållbart och effektivt transportsystem. Arbetet ska bidra till ett attraktivt och fossilfritt samhälle med minskat bilberoende där majoriteten av resor sker med hållbara och yteffektiva transporter. Dessutom ska möjligheterna för hållbara godstransporter öka. Planen slår bland annat fast att staden ska satsa på fler hållbara och yteffektiva resalternativ där prioriteringen är gång, cykel, kollektivtrafik och bil i nämnd ordning.”.
Idag finns det en brolösning som ganska bra prioriterar gång och cykeltrafiken på ett yteffektivt sätt och där biltrafiken nedprioriteras i enlighet med trafikplanen. I den föreslagna detaljplanen kommer biltrafiken att öka och därmed kommer risken för olyckor för gång och cykeltrafikanter att öka och deras tillgänglighet nedprioriteras. Detta är i strid med kommunens övergripande trafikplan. Värdefulla naturvärden, som detaljplanens egen miljökonsekvensbeskring tydligt visar, ska offras för att trafiken och bullret ska få öka.
Den enda konkreta ”nytta” man kan utläsa av dokumentet är att den nya vägen och bron ska avlasta andra vägar utan att precisera hur det ska gå till.
Den samlade forskningen och uppföljningar visar att i princip alla nya vägar ökar trafikintensiteten och skapar nya flaskhalsar ganska fort. Vi saknar helt argument och preciseringar i den föreslagna detaljplanen om att den forskningen inte gäller för den nu föreslagna vägen. Mycket märkligt och förkastligt att man föreslår satsningar som går emot den egna Trafikplanen och den samlade forskningen på området.
Enligt kommunens egna beräkningar kommer trafiken att öka från 1 800 fordon per dygn till 5 800 fordon per dygn om detaljplanen genomförs, alltså en ökning med 220 procent. Antalet lastbilar kommer att mer än fördubblas.
I underlaget för detaljplanen ser vi inga bärande problem med dagens trafikflöde och vi ser i första hand att dagens lösning fortsätter. Om det efter omprövningen av vattenkraften (se nästa rubrik) och att en ny fiskvandringsväg är skapad samt att den gamla bron inte ger tillräckligt företräde och säkerhet för gående och cyklister – kan möjligen en mindre, billigare och mer miljöanpassad enkelriktad bro utan tung trafik utredas för att ge ännu bättre villkor för gående och cyklister, i linje med kommunens övergripande Trafikplan.
Pausa alla planer för bron och invänta samverkan, tillståndsprövning, förhandlingar och slutliga domar för vattenkraftverket vid Slottsmöllan
Tillståndet för kraftverket vid Slottsmöllan är på väg att omprövas, troligen med start 2028. I dagsläget verkar en ”ny fiskväg genom inlöp” vara den åtgärd som skulle ge bäst effekt enligt en rapport från länsstyrelsen ” Förslag till miljöanpassning vid Slottsmöllan i Nissan, 2016-11-11” (se bilaga).
Att åtgärda det nedersta hindret i Nissan kommer vara extremt viktig för att kunna att skapa en välfungerande fisk- och faunapassage. En sådan lösning byggs/återskapas alltså med fördel i den gamla åfåran med ett inlöp (se rapporten från länsstyrelsen som nämns i ovanstående stycke). Detta då ingen av de två fiskvandringsvägar som idag återfinns i Nissan vid Slottsmöllans kraftverk fyller sin funktion fullt ut, framförallt inte för svagsimmande arter (den gamla laxtrappan under Slottsmöllebron är dessutom ofta torrlagd eller med otillräcklig mängd rinnande vatten).
Vid ombyggnaden av Hertings kraftverk i Falkenberg, som för övrigt anses som en av Sveriges bästa ombyggnader av vandringsvägar för fisk, användes tekniken med inlöp. Dock är ombyggnaden av Hertings kraftverk mycket större än den som föreslås i Slottsmöllan.
Vi borde väl inte vara sämre än Falkenberg när det gäller återskapande av fisk- och faunapassager?
Miljöanpassning av Nissan kan till stora delar finansieras genom Vattenkraftens Miljöfond. I omförhandlingsuppdragen kommer det även att finnas finansieringsresurser genom främst Vattenkraftens Miljöfond och troligen även genom EU-medel. Den här möjligheten anser vi vara helt nödvändig att prioritera. Med detaljplanens förslag finns det risk att det blir svårare/omöjligt att genomföra sådana åtgärder och HNF anser därmed att samtliga planer på en ny bro skall pausas till dess att samverkan och tillståndsprövning gjorts samt till dess att domstol har omprövat kraftverkets tillstånd och beslutat om åtgärder.
Hans Leghammar
Vice ordförande Halmstads Naturskyddsförening
Kommentera